Jesteś tutaj
Start > Niezwykłe miejsca > Kuchnia łódzka – poznaj smak wielu kultur

Kuchnia łódzka – poznaj smak wielu kultur

Łódź – miasto awangardy oraz przemysłu – ma również do zaoferowania moc doznań kulinarnych. Dania regionalne, będące połączeniem kuchni polskiej, żydowskiej oraz niemieckiej, to uczta nie tylko dla ciała, ale również dla oczu. Dowiedz się, czym są kluski żelazne i prażoki, zobacz, jak powstaje tatarczuch, a na koniec spróbuj knedli z truskawką podawanych z młodą kapustą.

Łódź smakuje na wiele różnych sposobów. Karmi duszę, ale i ciało. Takich przysmaków naprawdę próżno szukać w innych miastach – mówi pracownik sieci AccorHotels.

Łódź na słono

W tradycyjnych łódzkich domach przygotowywane są kładzione kluski żelazne, nazywane również polskimi, czarnymi albo szarymi. Przyrządza się je wyłącznie z tartych surowych ziemniaków oraz mąki z odrobiną soli do smaku. Są świetnym dodatkiem do mięsa duszonego w sosie, ale można je również jeść jako samodzielne danie, np. ze zrumienioną na maśle cebulką lub pokruszonym białym serem. Do lokalnych przysmaków zaliczane są również prażoki, czyli ziemniaki z dodatkiem zaparzanej mąki, które podaje się ze skwarkami z wędzonego boczku lub jako dodatek do kapuśniaku gotowanego na żeberkach. W trakcie wycieczki do Łodzi, trzeba także skosztować tatarczucha, który – wbrew nazwie – nie ma nic wspólnego z tatarem. Jest to brązowy, lekko słodkawy w smaku prostokątny chleb, wypiekany z mąki gryczanej z dodatkiem mleka, wody oraz drożdży w piecu chlebowym. Zachowuje świeżość nawet przez tydzień i często spożywany jest jako deser do kawy.

Łódź na słodko

Bardzo popularną łódzką potrawą, aczkolwiek nietypową i lekko kontrowersyjną, są knedle ziemniaczane z truskawkami podawane z… młodą kapustą. W niektórych przepisach truskawki zastępuje się śliwkami. To niezwykłe połączenie smaku słodkiego z wytrawnym powstało na Bałutach, jednej z dzielnic Łodzi. Do tradycyjnych łódzkich słodkości zaliczamy również piernik marchewkowy, który przygotowywano na Boże Narodzenie albo na biesiady okolicznościowe z okazji darcia pierza czy wykopywania ziemniaków. Łódzkie ciasto nie zawiera miodu, który jest głównym składnikiem piernika, ponieważ był to składnik trudno dostępny, a przy tym drogi – zastąpiono go więc właśnie marchewką. W innych miastach województwa łódzkiego przygotowuje się też nagawskie jabłka pieczone z sokiem oraz łowickie powidła śliwkowe, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych, opracowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Festiwal Dobrego Smaku

Łódzkie przysmaki zachwycają zarówno turystów, jak i samych mieszkańców, nic więc dziwnego, że właśnie w Łodzi powstał Festiwal Dobrego Smaku. To wydarzenie kulinarne dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, a przy tym nie boją się kulinarnych eksperymentów. Festiwalowe restauracje przygotowują swoje popisowe dania oraz desery, które biorą udział w konkursie, a odwiedzający imprezę goście mogą ich spróbować za niewielką opłatą (ok. 13–15 zł). Organizatorzy zapraszają do Szkoły Dobrego Smaku na warsztaty, na których poznać można produkty regionalne i tradycje kulinarne regionu łódzkiego. Imprezą towarzyszącą festiwalowi jest Letnie Kino Dobrego Smaku. Do 2015 roku w Łodzi organizowany był również jarmark produktów regionalnych Smaki Ziemi Łódzkiej, na którym królowały swojskie przysmaki, takie jak żeberka zapiekane w pomidorach, biała kiełbasa i cytrynówka.

Gdzie przenocować w Łodzi?

Kulinarną podróż po smakach Łodzi warto rozpocząć od poszukania noclegu. Hotele w Łodzi ugoszczą poszukujących lokalnych pyszności turystów ze wszystkich zakątków świata. Na stronie AccorHotels pokoje w Łodzi oferuje zarówno luksusowy, posiadający centrum fitness, 4-gwiazdkowy Hotel Novotel Lodz Centrum, jak i zlokalizowany w samym sercu miasta, budżetowy Hotel ibis Lodz Centrum.

Dodaj komentarz

Top